Lars Lampinen hem från styrkelyfts VM med sju silver och ett guld i bagaget

S-Vs Lars Lampinen deltog i styrkelyfts VM i St. John’s i Kanada 8-15.10.2022 både i den klassiska och utrustade tävlingen och kammade hem sju silvermedaljer och en guldmedalj. Guldet kom i bänkpress i den utrustade tävlingen med resultatet 180 kg. Lars tävlingsklass är Masters 3 i viktklassen 120+ kg.

Styrkelyft omfattar tre grenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Tävlande har tre försök per gren och det bästa godkända resultatet per gren räknas ihop till totalresultatet. Medaljer delas ut både per gren och på basis av totalresultat. Försöken bedöms av tre domare, som alla dömer samma saker men från olika vinklar.

Styrkelyft är en utspridd och växande gren som många gånger varit som förslag till olympisk gren. I Finland finns det ca. 1000 aktiva tävlande och Finland anses som ett starkt styrkelyftsland på internationell nivå.

Lars har varit aktiv medlem i S-Vs styrkelyftsektion i ca. 20 år. Som yngre började han träna bänkpress för sig själv, vid sidan av cykling, simning och skidning och han bänkade 100 kg första gången som 20-åring. I mitten på 90-talet började han räkna ihop sina resultat i de tre styrkelyfts grenarna och insåg, då han jämförde sina resultat med tävlingsresultat, att det nog är dags för honom att gå med i en förening och själv börja tävla. Han anser att styrkelyft är en idrott som passar alla oberoende om man vill tävla eller träna på hobbynivå. Slutresultatet är det samma: man blir starkare både fysiskt och mentalt.

Lars Lampinen är regerande innehavare av finskt rekord både i knäböj, marklyft samt i totalresultat (herrar 60, viktklass 120+). Styrkelyfts FM ordnas 18-20.11.2022 i Uleåborg där Lars ska delta. Hans mål är att toppa de egna rekorden.

Vi håller tummarna för Lars!


Kategorier:
Nyheter