Välbehag och livskraft finner du från vaken i Tasträsk. Sibbo kommuns vinterbadplats finns vid Tasträsk västra strand i Söderkulla. Vinterbadarna har till sitt förfogande en vak som hålls öppen med en pump, en brygga försedd med en värmematta, ett upplyst strandområde och en uppvärmd omklädningsbarack. Badplatsen får användas av Sibbo Vinterbadare, vilka är medlemmar i idrottsföreningen Sibbo-Vargarna. Vintertid fungerar den röda baracken vid Tasträsk simstrand som omklädningsrum. Baracken är öppen från mitten av september till mitten av maj. Därmed kan du vänja dig vid det svalnande vattnet då hösten framskrider.

Vinterbadandet i Tasträsket har varit möjligt sedan 2004. För tillfället finns det ca. 200 aktiva medlemmar i Sibbo Vinterbadare, men det finns plats för fler så kom med och pröva!

Vinterbadandet har hälsosamma effekter. Vinterbad anses ha många goda effekter på hälsan. Under den korta simturen får kroppen en hormonspruta som friskar upp och stimulerar kroppens olika funktioner. Vinterbadarens blodcirkulation blir bättre och blodtrycket sjunker. Kroppens temperaturreglering blir bättre, vinterbadaren fryser sällan. Att simma året om är ett bra sätt att förebygga smittosamma luftvägsinfektioner. Stress, bekymmer och nedstämdhet blir lätt kvar i vattnet då utsöndringen av stresshormoner ökar i stora temperaturväxlingar.

Ett dopp i det kalla vattnet förbättrar vävnadernas ämnesomsättning och fördröjer åldrandet. Huden behåller sin elasticitet som ger en slätare hy. Många vinterbadare upplever en lindrande effekt på olika ledbesvär. För att uppnå den bästa hälsoeffekten är det viktigt att gå tillräckligt ofta i vaken, minst tre gånger i veckan samt stanna minst en halv minut i vattnet varje gång. Kom ändå ihåg att börja försiktigt, gärna med en vän. 

Nytt omklädningsrum vid tasträsk simplats

Sibbo kommun har byggt ett nytt omklädningsrum vid Tasträsk vinterbadplats. Omklädningsrummet har stått färdigt sedan November 2023.